2021-02-22 08:57:07

Tjedan afroameričke povijesti – Black History Week 2021

Učenici i nastavnice engleskog jezika Ekonomsko-birotehničke škole u veljači tradicionalno obilježavaju Tjedan afroameričke povijesti – Black History Week. Temelje ovog događanja postavio je Carter G. Woodson davne 1915. Godine, a predsjednik Gerald Ford 1976. godine službeno je odredio veljaču Mjesecom afroameričke povijesti. Pozvao je sve Amerikance da iskoriste priliku i odaju priznanje, do tada često zanemarenim, postignućima Afroamerikanaca. Od 1976. godine svaki je američki predsjednik nastavio tu tradiciju i odredio posebnu temu. 

U dosadašnjim aktivnostima u Ekonomsko-birotehničkoj školi obrađene su raznolike teme tijekom deset Tjedana afroameričke povijesti – povijest Afroamerikanaca, borba za građanska prava, lik i djelo Martina Luthera Kinga, afroamerička glazba, poznate Afroamerikanke, značajni glumci, književnici i umjetnici…

S obzirom na situaciju vezanu za epidemiju korona virusa i činjenicu da se i redovna nastava održava u posebnim uvjetima, planirane aktivnosti provedene su online. Ove godine, profesorice engleskog jezika Mirta Kos Kolobarić, Ana Radočaj i školska knjižničarka Marija Deanković, te učenici 2. a, 2. g, 3. a i 3. g razreda naš tradicionalni Tjedan afroameričke povijesti pretvorili su u Mjesec afroameričke povijesti. Tijekom nastave engleskog jezika u veljači 2021. radili su na međupredmetnoj temi iz područja građanskog odgoja i proučili tekstove o istaknutim osobama i trenutcima u borbi za ljudska prava, posebice u svjetlu prošlogodišnjih događaja u SAD-a – ubojstva Georga Floyda i formiranja pokreta Black Lives Matter. Pročitali su brojne zapise o životima i djelovanju mnogih Afroamerikanki te izradili postere u digitalnom alatu Canva, koji su objedinjeni u digitalnoj knjizi. Tako je ovaj projekt obuhvatio i međupredmetnu temu IKT-a. U suradnji sa školskom knjižničarkom stvarali su vlastitu blackout poeziju na temelju književnih radova poznatih afroameričkih književnica, što se tematski povezuje i s finalnom fazom ovoga projekta – Međunarodnim danom žena. Radove svojih učenika o toj temi će uskoro postaviti prof. Ana Milković i Ana Radočaj.

Ovim aktivnostima i radovima učenika željeli smo istaknuti da su obrazovanje i ostvarivanje vlastitih mogućnosti izuzetno važni u borbi za ljudska prava, jer se na taj način svi članovi društva mogu uključiti u borbu protiv rasizma i diskriminacije koji se ne odnose nužno na pripadnike crne rase.

Radove učenika (i nastavnica) možete pogledati u Wakelet kolekciji na poveznici: https://wakelet.com/wake/rQnr4PzDmn1rGYvmJ037t 

prof. Ana Radočaj prof. Mirta Kos Kolobarić prof. Marija Deanković prof. Ana Milković

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski brod