preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Projekti  > TeachICT
Prijenos znanja informacijsko-komunikacijskih tehnologija

Projekt TeachICT proveden je u okviru Programa za cjeloživotno učenje (potprogram Leondardo da Vinci), a organizator i voditelj bila je Tehnička škola Slavonski Brod. Projekt je financirala Europska unija, a odobrila Agencija za mobilnost i programe EU. U sklopu tog projekta nas osmero nastavnika iz Hrvatske (iz Osijeka, Siska i Slavonskog Broda) imalo je priliku otputovati na stručno usavršavanje u Plymouth. Agencija EuroPartnership posredovala je u pronalaženju škola u Plymouthu koje su nas bile voljne primiti  i pokazati svoj način rada i primjene IKT alata u nastavnom procesu.

            Obišli smo tri škole u Plymouthu – Tor Bridge High, Saltash.net Community School i Coombe Dean School, te Achievement Training, agenciju koja se bavi obukom i prekvalificiranjem mladih ljudi u dobi od 14-23 godine. Bili smo impresionirani svime što smo tamo imali prilike vidjeti i naučiti: disciplinom i motiviranošću učenika i njihovom spremnošću na sudjelovanje u svim oblicima izvannastavnih aktivnosti, opremljenošću škola i njihovom sposobnošću kreativnog rješavanja raznovrsnih svakodnevnih problema, kreativnošću nastavnika, te opremljenošću škola raznolikom i vrijednom računalnom opremom – računalima, tabletima, pisačima za grafotisak, laserskim rezačem, no i ostalom opremom – sportskim dvoranama i teretanama, vrtovima, kabinetima za uvježbavanje kazališnih komada, za nastavu glazbenog odgoja, za šivanje i tekstilni dizajn, knjižnicama, kuhinjom itd.

            Tor Bridge High prva je škola koju smo posjetili. Na samom ulazu sreli smo se s ljubaznim osobljem na svojevrsnoj recepciji. U školu nismo mogli ući prije nego što dobijemo propusnice. Na računalu s touch screenom morali smo pronaći svoje ime na unaprijed prijavljenoj listi posjetitelja, slikati se i potpisati. Tada smo tek dobili propusnice za ulazak u školu. Ova procedura neophodna je da bi se spriječio ulazak nenajavljenih posjetitelja i zaštitila djeca u školi koja obuhvaća dječji centar, vrtić, osnovnu i srednju školu. Podijelili smo se u dvije grupe, a ja sam prisustvovala satu informatike i satu francuskog jezika. Na oba sata vidjela sam kreativne načine uporabe IKT alata u nastavi, no i način upućivanja učenika na samostalan rad i učenje pri pripremama za ispite. Iako ova škola sada jako visoko kotira, u prošlosti nije bilo tako. Svakih nekoliko godina država šalje inspekciju koja provjerava kvalitetu obrazovnoga rada i rezultata. Tijekom nekoliko godina, od početno prilično skromnih rezultata ova škola uspjela se razviti napornim i kontinuiranim radom, dobiti visoke ocjene za svoj rad, te sada zahvaljujući tome privlači veliki broj učenika, njih gotovo 1300.

            Saltash.net Community School ima još bolje uvjete za rad, no i predivnu lokaciju – u mirnom je predgrađu, ima prostrani vrt i dvorište, dio dvorišta za životinje o kojima se učenici brinu, te predivan pogled na ocean i zaljev. Pohađa je oko 1400 učenika. Kroz školu su nas prvo provela tri ambiciozna i razgovorljiva učenika, dva Georgea i Max, te smo iz prve ruke doznali kako učenici percipiraju svoje obrazovanje u ovoj školi – jako su motivirani i ambiciozni, ponosni na svoje uspjehe, sudjeluju u raznovrsnim oblicima nastave, rijetko se događa da netko dođe u školu bez uniforme, ne bježe s nastave, a kazne žele izbjeći pod svaku cijenu. U posljednjih 6 godina niti jedan učenik nije izbačen iz škole. U samoj je školi naglašen socijalni element. Puno učenika slabijeg je materijalnog statusa, pa je škola organizirala besplatan doručak i ručak u kantini. Želeći izbjeći situaciju u kojoj bi se takvi učenici mogli osjećati nelagodno, škola je za 3,000 funti kupila tablet računala i ostavila ih u kantini na korištenje učenika pri doručku, tako da na doručak dolaze i odraditi svoje zadatke na računalu, ukoliko ga ne posjeduju kod kuće. Tako im je organiziran Breakfast Club, ali i Homework Drop-in, nakon kojega u kantini mogu ručati. Dobre učenike motivira se i nagrađuje odlaskom na razne izlete (u državi i inozemstvu). U školi je organizirana je integrirana nastava – učenici koji u srednju školu dođu iz osnovne škole često se ne snalaze dobro u radu s računalima i nastavom koju drže predmetni nastavnici, te u sklopu ovakvog oblika nastave rade s jednim nastavnikom, no u skupinama ili parovima, te kombiniraju sadržaje različitih nastavnih predmeta.

            Coombe Dean škola je orijentirana ka informacijskoj tehnologiji i matematici, te ima status akademije, što znači da je centar izvrsnosti, ali i da sama raspolaže svojim financijama. Svoj status izvrsnosti mora uvijek iznova dokazivati, razvijati se i napredovati. U školi smo prisustvovali različitim oblicima nastave informatike – izradi animacija i Claymation-a, kreativnoj nastavi informatike u kojoj učenici ono što dizajniraju na računalu mogu otisnuti na pregače, majice, slagalice itd., te satu informatike na kojemu su učenici izrađivali vlastite računalne igrice. Škola ima 8 računalnih kabineta s oko 30 računala u svakome, a broji oko 1200 učenika. Školska sportska dvorana ima i vlastitu bogato opremljenu teretanu. Svi učenici (u svim školama) nose uniforme, te nismo sreli niti jednog učenika koji je ovo pravilo prekršio.

            Achievement Training agencija je koju financira država, a pruža izobrazbu za različite struke i prekvalifikacije. Bogato je opremljena, a pruža polaznicima i priliku obavljanja stručne prakse, gdje mogu primijeniti znanje stečeno na nastavi. Svojim obrazovnim radom agencija je pridonijela smanjenju stope nezaposlenosti u Plymouthu.

            Osim stručnog usavršavanja, putovanje je bilo obogaćeno i kulturnim sadržajima. Plymouth je gradić s bogatom poviješću, a posebno je poznat kao luka iz koje je 1620. prema Americi isplovio brod Mayflower. Stara jezgra, Barbican, obiluje kamenom popločenim ulicama i kućama izgrađenim u starinskom stilu, dajući Plymouthu pomalo bajkovit izgled. Posjetili smo i akvarij, jedan od najvećih u Velikoj Britaniji. Jedan dan smo proveli u Londonu koji je, na sreću, baš taj dan bio okupan suncem, te smo mogli obići većinu turističkih atrakcija. Na samom putu do Londona stali smo kod Stonehenga i imali priliku vidjeti ovo, za mnoge, mistično mjesto, no i osjetiti jačinu engleskoga vjetra.

            Ovo stručno usavršavanje bilo je savršeno organizirano, svrsishodno i pružilo nam je uvid u razne aspekte obrazovnog sustava Velike Britanije. Sve naučeno nas je obogatilo i profesionalno i privatno, a novostečena dragocjena iskustva moći ćemo podijeliti s kolegama, ali i s učenicima kroz obogaćivanje i unapređivanje nastavnog procesa.

Autorica teksta i fotografija: mr.sc. Mirta Kos Kolobarić

Barbican

Coombe Dean School & Tor Bridge High

Saltash.net Community School

English breakfast & Tea Room

Plymouth

London

Stonehenge


O našem posjetu možete čitati i na web stranici škole Coombe Dean:

http://www.coombedean.co.uk/visitors-from-croatia/

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Virtualna šetnja školom

Šk. god. 2022./23.
Duplikat svjedodžbe

Popis udžbenika

Šk. god. 2022./2023.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

VAŽNO. Obratite pažnju na odabir udžbenika iz stranih jezika (1. strani jezik - nastavljači  i 2. strani jezik - početnici) te izbornih predmeta  vjeronauka ili etike.

Obavijesti

Satnica:

Brošura EBŠ

Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju