Datum objave: 25. travnja 2024.
Kategorija: EPAS | Vijesti

Dani medijske pismenosti: Mladi, mediji i demokracija

by | tra 25, 2024 | EPAS, Vijesti

Marija Brkić (Srednja škola Konjščina) i Ivana Opačak (Ekonomsko-birotehnička škola, Slavonski Brod) organizirale su danas (25. travnja 2024., 9.45 – 10.30) sastanak na platformi Zoom, koji je registriran kao hibridno javno događanje pod nazivom Mladi, mediji i demokracija u okviru nacionalne manifestacije Dani medijske pismenosti (OVDJE). Događanje je organizirano sa svrhom diseminacije međunarodnoga projekta DemokraciJA na djelu/Me&Democracy (o kojemu smo izvijestili na OVOJ poveznici) te kako bi se uputilo na povezanost i međuovisnost tema mladi, mediji, demokracija i (medijska) pismenost.

Na službenim mrežnim stranicama dviju škola ambasadorica Europskoga parlamenta objavljena je pozivnica na događanje, a pozivu su se odazvale škole sudionice projekta (Srednja škola Isidora Kršnjavoga, Našice; IV. gimnazija Marka Marulića, Split; Srednja škola Zabok i Srednja škola Pakrac), poneki sudionici intervjua koje su zabilježili učenici tijekom projektnoga rada te ostali zainteresirani… Događanje je moderirala prof. Ivana Opačak, koja je s učenicima 4. e razreda (na Satu razrednika u našoj školi) obrađivala temu Medijska pismenost. Prof. Brkić uključila se u događanje s čak 40 učenika iz Srednje škole Konjščina.

U prvome dijelu e-sastanka moderatorica je objasnila povezanost tema mladi, mediji, demokracija i medijska pismenost, predstavila projekt DemokraciJA na djelu i digitalne zbirke projektnih radova na platformama Sutori i Padlet. Sudionicima projekta dodijeljena su priznanja, uz zahvale.

U drugome dijelu događanja premijerno su prikazana dva videorada. Službeni trailer (videosažetak) projekta, koji uvodi u bogatu riznicu dostupnu na platformi Sutori, izradile su Dorotea Loina i Lucija Siftar, učenice Srednje škole Konjščina; video je dostupan OVDJE.

Videokompilacija razgovora o demokraciji (snimljenih na ulicama Slavonskoga Broda), koju je izradio Ajdin Kuduzović (1. c) s dvjema učenicama naše škole, dostupna je na platformi Sutori. U posljednjemu dijelu događanja Ajdin i Ema Tomašić (4. e) u kratkim su izlaganjima predstavili zanimljivosti i dobrobiti, ali i izazove i poteškoće tijekom projektnoga rada i oblikovanja medijskih poruka, istaknuvši važnost medijske pismenosti (i svakodnevnoga učenja).

U današnjemu svijetu, „koji je posredovan medijima (slike, glazba, video, igre, internet, društvene mreže)…, u kojemu su mediji virtualni ekvivalent našoj svakodnevici”…, medijska pismenost mora biti rezultat medijskoga obrazovanja. Medijska pismenost “podrazumijeva pristup medijima te analizu, kritičko vrednovanje i stvaranje sadržaja”. Ona uključuje i digitalnu pismenost – važno je posjedovati znanje o medijima (kako kreirati, objaviti, dijeliti medijski sadržaj na sigurnim e-platformama), ali i znati kako se pravilno ponašati u medijima (imenovati autora i zaštititi svoja autorska prava, reagirati na neprimjereni sadržaj i/ili kršenje pravila ponašanja). Roditelji i nastavnici, baš kao ni djeca i mladi (koje bi trebali obrazovati) „ne znaju dovoljno, trebaju pratiti razvoj medija, učiti (s onima koje poučavaju) i biti medijski pismeni“. (Prof. Opačak koristila je Izvore OVDJE i OVDJE za pripremu teorijskoga dijela događanja.)

Zahvaljujemo svim projektnim partnerima i sudionicima javnoga događanja u okviru nacionalne kampanje Dani medijske pismenosti 2024.

Ivana Opačak, prof.

Pročitajte još

„Ususret Danu Europe“ u Pakracu

2. svibnja 2024. (9.00 – 13.00) sudjelovali smo na radionici Ususret Danu Europe za učenike i nastavnike ambasadore Europskoga parlamenta triju hrvatskih škola - Srednje škola Konjščina, Srednje škola Pakrac (domaćina događanja) i naše škole. Našu su školu...

Obilježili smo Dane medijske pismenosti

U četvrtak, 2. svibnja 2024. godine u našoj školi održano je javno događanje kojim smo obilježili Dane medijske pismenosti, projekt Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku koji se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva...

INTERSTENO 2024.

Učenici naše škole sudjelovali su na 22. online svjetskom natjecanju Intersteno iz kompjutorske daktilografije koje se održalo od 18. ožujka do 26. travnja 2024. Ukupno je sudjelovalo 1174 natjecatelja iz cijelog svijeta, a čak 190 iz Republike Hrvatske. Natjecanju je...

Skip to content