Datum objave: 22. travnja 2024.
Kategorija: EPAS | Vijesti

U Europskome tjednu mladih – (ne samo) s mladima o demokraciji

by | tra 22, 2024 | EPAS, Vijesti

U ožujku 2024. dvije nastavnice – Marija Brkić (Srednja škola Konjščina) i Ivana Opačak – pokrenule su međunarodni projekt DemokraciJA na djelu/Me&Democracy kako bi (ne samo) mlade potaknule na promišljanje i razgovor s mladima i stari(ji)ma o demokraciji (i nedemokraciji), dobrobitima članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji te osobnoj demokratskoj participaciji u ovoj superizbornoj godini. Projektne su aktivnosti prijavljene i registrirane kao javno događanje u Europskome tjednu mladih/European Youth Week (12. – 19. travnja 2024.) na međunarodnoj karti događanja na Europskome portalu za mlade/European Youth Portal.

U razdoblju od 19. ožujka do 19. travnja 2024. pred učenike/mlađe ambasadore Europskoga parlamenta dviju škola stavljena su sljedeća pitanja:

  1. Što za tebe znači demokracija?
  2. Što za tebe znači biti građanin/građanka EU-a?
  3. Kako je bilo živjeti u drugome državnom uređenju?
  4. Hoćeš li izaći na izbore? Zašto (ne)?

Uslijedio je izazovan, ali veoma zanimljiv, zadatak: intervjuirati barem jednu stariju osobu (iz obiteljskoga ili školskog okruženja) i/ili jednu mladu osobu (prijatelja, neznanca), zapisati ili snimiti odgovore, izraditi digitalni prikaz razgovora (pomoću alata umjetne inteligencije) te eventualno izreći i svoj stav o demokraciji i izborima. Zadani jezici bili su materinski (kako bi se osiguralo spontano i suvereno izricanje sveobuhvatnih stavova) i engleski (kako bi radovi bili razumljivi svim partnerima).

 

Većina se odabranih sudionika odazvala pozivu na razgovor, pa su učenici imali priliku čuti kako razmišljaju očevi i majke, stričevi, djedovi i bake, najdraži nastavnici, ravnatelji, prijatelji… Ipak se mnogi nisu željeli izložiti snimanju, što je pred učenike stavilo dodatan izazov (kombiniranja izvornih zvučnih/tekstualnih zapisa i slika/videozapisa/prijevoda generiranih pomoću umjetne inteligencije).

 

U projektnu suradnju uključile su se dvije rumunjske škole (Colegiul Mihai Viteazul, Ineu, i Liceul Tehnologic Lazar Edeleanu, Navodari) te tri hrvatske škole (Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice, Srednja škola Zabok i Srednja škola Pakrac). Audiovizualni i tekstualni zapisi te stripovi učenika izloženi su na digitalnome zidu na platformi Padlet (koji sadrži područja za svaku školu), a tematski su grupirani u OVOJ zbirci na platformi Sutori, koju su uredile nastavnice koordinatorice. Vrijedna je to riznica lijepih misli i zavičajnoga (štokavskog i kajkavskog) izričaja… o važnosti zajedništva, uvažavanja (kulturoloških) različitosti i međugeneracijske tolerancije, o važnosti demokracije i aktivnoga građanstva, suradnje…

Učenici su, kroz vršnjačku i međugeneracijsku komunikaciju te suradnju na digitalnim platformama, osim osnaživanja jezičnih vještina, ostvarili sljedeće ishode međupredmetnih tema:

  • Građanski odgoj i obrazovanje – Učenik promiče ljudska prava (goo A.4.3.) i pravila demokratske zajednice (goo B.4.1.).
  • Održivi razvoj – Učenik ističe važnost demokracije u političkim sustavima za dobrobit (odr C.3.3.), razlikuje osobni od kolektivnih identiteta i ima osjećaj pripadnosti čovječanstvu (odr A.4.1.), analizira pokazatelje kvalitete života u nekome društvu i objašnjava razlike među društvima (odr C.4.2.) te analizira i uspoređuje uzroke i posljedice socijalnih razlika u nekim društvima sa stajališta dobrobiti pojedinca (odr C.4.3.).
  • Osobni i socijalni razvoj – Učenik razvija sliku o sebi (osr A.4.1.), uviđa posljedice svojih i tuđih stavova/postupaka/izbora (osr B.4.1.) te prihvaća društvenu odgovornost i aktivno pridonosi društvu (osr C.4.3.).
  • Poduzetništvo – Učenik primjenjuje inovativna i kreativna rješenja (pod A.4.1.), razvija poduzetničku ideju od koncepta do realizacije (pod B.4.1.) te sudjeluje u projektu od ideje do realizacije (pod C.4.1.).
  • Učiti kako učiti – Učenik kreativno djeluje u različitim područjima učenja (uku A.4/5.3.), samostalno kritički promišlja i vrednuje ideje (uku A.4/5.4.), samovrednuje proces učenja i svoje rezultate (uku B.4/5.4.) te ostvaruje dobru komunikaciju s drugima, uspješno surađuje u različitim situacijama i spreman je zatražiti i ponuditi pomoć (uku D.4/5.2.).
  • Uporaba IKT-a – Učenik kritički odabire odgovarajuću digitalnu tehnologiju (ikt A.4.1.), stvara pozitivne digitalne tragove vodeći se načelom sigurnosti (ikt A.4.3.), samostalno komunicira i surađuje s poznatim i nepoznatim osobama u sigurnome digitalnom okružju (ikt B.4.1.-2.) te samostalno ili u suradnji s drugima stvara nove sadržaje i ideje ili preoblikuje postojeća digitalna rješenja primjenjujući različite načine za poticanje kreativnosti (ikt D.4.1.).
  • Zdravlje – Učenik razvija tolerantan odnos prema drugima (zdr B.4.1 / B.).

 

(PO)HVALA svim sudionicima ovoga lijepog projekta, učenicima i nastavnicima partnerskih škola te njihovim sugovornicima! Dali su izniman doprinos obilježavanju Europskoga tjedna mladih, ali i razvoju demokratskoga društva u cjelini.

Posebne zahvale našim učenicima i nastavnicima – Emi Tomašić i Roberti Rašić (4. e), koje su intervjuirale djeda, majku, razrednicu i nastavnika Ivana Devčića (profesor pravne skupine predmeta posebno je osvježenje), Anamariji Užarević (1. c), koja je razgovarala s majkom, Tinu Horvatoviću (1. e), koji je, tako mlad, prijateljima iz razreda i nastavnici održao lekciju iz demokracije, Ajdinu Kuduzoviću (1. e), čija nas je baka nasmijala, poučila, rastužila…

Ivana Opačak, prof.

Pročitajte još

„Ususret Danu Europe“ u Pakracu

2. svibnja 2024. (9.00 – 13.00) sudjelovali smo na radionici Ususret Danu Europe za učenike i nastavnike ambasadore Europskoga parlamenta triju hrvatskih škola - Srednje škola Konjščina, Srednje škola Pakrac (domaćina događanja) i naše škole. Našu su školu...

Obilježili smo Dane medijske pismenosti

U četvrtak, 2. svibnja 2024. godine u našoj školi održano je javno događanje kojim smo obilježili Dane medijske pismenosti, projekt Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku koji se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva...

INTERSTENO 2024.

Učenici naše škole sudjelovali su na 22. online svjetskom natjecanju Intersteno iz kompjutorske daktilografije koje se održalo od 18. ožujka do 26. travnja 2024. Ukupno je sudjelovalo 1174 natjecatelja iz cijelog svijeta, a čak 190 iz Republike Hrvatske. Natjecanju je...

Skip to content