Datum objave: 7. svibnja 2024.
Kategorija: EPAS | Vijesti

Dan Europe u školi

by | svi 7, 2024 | EPAS, Vijesti

Zakoračili smo u tjedan koji će biti posvećen obilježavanju Dana Europe (9. svibnja). Učenici 1. c i 1. e razreda, s dvjema učenicama 3. c razreda (Ela Benčina i Laura Mikić) te nastavnicama Irenom Mikajević i Ivanom Opačak, organizirali su jučer, u prostoru bivše garderobe, slavlje demokracije i kulturološkoga jedinstva u različitosti. Slavlju su se pridružile nastavnica Sanda Kovačić i gđa Božica Sedlić, predsjednica brodskoga Europskog doma, našega višegodišnjeg lokalnog partnera u programu EPAS.

Nadahnuti simbolima i motom Europske unije, održali smo javno događanje pod nazivom United in Diversity – May Every Day Be Europe Day (Ujedinjeni u različitosti – Neka je svaki dan Dan Europe), tijekom kojega su predstavljeni radovi učenika, neki (stari i novi) talenti i vještine… Program je moderirala prof. Opačak.

Događanje je započelo, kako i priliči, hrvatskom himnom. Potom su Ana Rašić i Ajdin Kuduzović, učenici 1. c razreda, odsvirali i otpjevali Odu radosti, himnu Europske unije (Ana – klavijatura; Ajdin – gitara, vokal).

Potom su Sara Jakobovć, Klaudija Brkić i Ajdin, učenici 1. c razreda, predstavili zanimljivosti (tzv. fun facts) o 21 državi članici Europske unije. Zanimljivosti su istražili i (raz)otkrili (u suradničkoj prezentaciji na platformi Canva OVDJE) učenici 1. c i 1. e razreda na nastavi Engleskoga jezika (s prof. Opačak), pripremajući se za obilježavanje Dana Europe. Istraživačkome i kreativnom izazovu pridružile su se učenice 3. c razreda (s prof. Mikajević), koje su tijekom događanja predstavile zanimljivosti o Poljskoj.

Radovi učenika (zanimljivosti o zemljama EU-a) izloženi su na tematskome panou u predvorju škole. U pripremi materijala za izradu plakata pomogla je školska knjižničarka Vanda Šajer – hvala joj; uređenje panoa potpisuju učenici 1. c i 4. a razreda – hvala i njima. Na ulazu u školu, prije izlaska…, zastanite, pročitajte, naučite štogod…

Nakon što su sudionici događanja naučili zanimljivosti o članicama EU-a, imali su priliku provjeriti svoje znanje – odigrali su kviz na platformi Kahoot, koji su izradili učenici 1. c i 1. e razreda (s prof. Opačak). Svaki je par/pojedinac osmislio po pitanje za zemlju koju je istraživao, a kreaciju kviza potpisuju Patricia Kolić i Anamarija Užarević (1. c) te Luka Pandurić (1. e). Najbolji EU znalci – Luka i Roko Mirosavljević (1. e) te Lara Marjanović i Lorena Šečić (1. c) – nagrađeni su torbama iznenađenja, koje je osigurao naš lokalni partner Europski dom – hvala im. OVDJE se nalazi poveznica na kviz – i vi možete provjeriti svoje znanje.

U posljednjemu dijelu događanja predstavljena je zbirka radova DemokraciJA na djelu – Me & Democracy na platformi Sutori (o kojoj smo pisali OVDJE). Sudionici su pogledali videozapis učenika 1. e razreda, u kojemu Tin Horvatović, na upit prijatelja Lovre Plazanića, progovara o dobrobitima članstva u EU-u te važnosti demokracije i izlaska na (Europske) izbore. Gđa Božica Sedlić uključila se u projektnu suradnju osobnim doprinosom – Ajdin je snimio zvučni zapis u kojemu ćemo čuti i njezine stavove o navedenim temama.

Uslijedilo je neformalno druženje, tzv. Croatian-Italian feast, uz talijanske sfogliatine glassate i cantuccini biscotti te kavu i cedevitu. (PO)HVALA svim sudionicima; bilo je veoma lijepo. Videosažetak događanja dostupan je OVDJE.

Nastavnice Irena Mikajević i Ivana Opačak

Pročitajte još

Ekskurzija u Italiju

Proteklog vikenda (10. do 12. svibnja) učenici prvih razreda išli su na svoju prvu školsku ekskurziju u Italiju. Ekskurzija je bila nezaboravno iskustvo, a posjetili su  Veronu, Gardaland i Palmanova Outlet. Naša prva destinacija bila je Verona, poznata po svojoj...

Skip to content