Datum objave: 17. lipnja 2024.

Projekt Vote4Democracy predstavljen na međunarodnoj konferenciji

Gabriela Ciolpan i Ivana Opačak, koordinatorice programa EPAS u svojim školama i koordinatorice međunarodnoga eTwinningova projekta Vote4Democracy Ambassadors, predstavile su u subotu, 15. lipnja 2024., u dva odvojena izlaganja, rezultate projektne suradnje, finalne projektne proizvode i rezultate projektnoga istraživanja na 3. međunarodnoj konferenciji Action Research in School Education & Action Research in eTwinning projects featured group.

Međunarodnu je konferenciju organizirala i moderirala Marika Emese Cîmpean, moderatorica eTwinningove grupe Action Research in School Education. Action Research in eTwinning projects na platformi ESEP te projektne grupe i stranice na Facebooku. Konferencija je okupila 25 predavača iz Rumunjske, Italije i Hrvatske te gotovo stotinu sudionika, strastvenih eTwinnera, velikim dijelom eTwinningovih ambasadora.

Gabriela Ciolpan, nastavnica Engleskoga jezika, predstavila je projektnu kampanju na društvenoj mreži Instagram Let the Rural be the New Democracy i događanja tijekom dvodnevnoga festivala MarEUforum, koji su dvije koordinatorice organizirale u rumunjskome Navodariju na Dan Europe/eTwinninga (9. – 10. svibnja 2024.).

Ivana Opačak, nastavnica Hrvatskoga i Engleskoga jezika, predstavila je implementaciju projektnih materijala u nastavni proces. Konkretno, predstavila je strip Ricardo, a Young Villager Travels to Democracy, izradu i primjenu otvorenoga obrazovnog scenarija In search of European values through Ivana Brlić Mažuranić’s fairytales (nastavne pripreme s radnim materijalima za učenike) na nastavi Engleskoga jezika u 1. e razredu. Posebnu je pozornost nastavnica posvetila 150. godišnjici rođenja hrvatske književnice, svjetski poznate Brođanke, Ivane Brlić-Mažuranić, čije su bajke dio obrazovnoga scenarija.

Na kraju svoga izlaganja prof. Opačak podijelila je sa sudionicima konferencije rezultate finalnoga (i inicijalnoga) istraživanja u okviru projekta Vote4Democracy, čime je službeno završen projektni evaluacijski proces. Rezultati istraživanja (provedenoga u razdoblju od 27. svibnja do 14. lipnja 2024.) dostupni su u OVOME videoradu na platformi Canva; ankete je pripremila, obradila i diseminirala prof. Opačak.

Usporednom raščlambom rezultata inicijalnoga i finalnoga istraživanja nameće se sljedeći zaključak: sudionici projekta (mlađi i stariji ambasadori Europskoga parlamenta), koji uvelike predstavljaju tipičnoga europskog učenika/nastavnika, znaju mnogo o EU-u, europskim institucijama i vrijednostima, izbornome procesu, važnosti participativne demokracije i građanske odgovornosti; međutim, postoji prostor za napredak, neophodno je kontinuirano poučavati, učiti, osvježavati spoznaje o spomenutim temama te iste približiti učenicima kroz projektni rad i suradnju u stvarnome životnom okružju (eTwinningova je platforma most između učionica i lokalnih sredina učenika koji žive u multikulturalnome globalnom svijetu). 

(PO)HVALA organizatorima konferencije i svim sjajnim predavačima, entuzijastičnim eTwinnerima!

Ivana Opačak, prof.

Pročitajte još

Maketa srednjovjekovnog grada

Ja sam Noa Midžić, učenik 2. e razreda Ekonomsko-birotehničke škole u Slavonskom Brodu, smjer hotelijersko-turistički tehničar. Za taj smjer sam se odlučio jer me privlače jezici, kojih trenutno učim tri, a zanimaju me i hoteli te sve vezano za ugostiteljstvo i tu...

Skip to content