preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

Europski tjedan ispunjen aktivnostima

Autor: Marija Deanković, 9. 5. 2019.

U Tjednu Europe (7. – 9. svibnja 2019.) u slavonskobrodskome Centru mladih održan je trodnevni Međunarodni parlament mladih (u organizaciji Europskoga doma) koji je okupio preko stotinu mladih iz 11 europskih zemalja, a na kojemu su sudjelovali i učenici naše škole. Dvoje učenika nagrađeno je za najkreativnije videoradove #ovajputglasam , a devetero učenika, u pratnji profesorica Ivane Žalac i Ivane Opačak, sudjelovalo je u simulaciji rada Europskoga parlamenta i na debatnome turniru Let's get real & talk about the future of youth and what kind of Europe we want. Profesorice stranih jezika u školi su obilježile Dan Europe i Dan eTwinninga.

Prvoga je dana Međunarodnoga parlamenta mladih nagrađeno desetero autora najkreativnijih videoradova na nacionalnom natječaju informacijskih Europe direct centara, a u sklopu kampanje #ovajputglasam. Mađu njima su bili učenici naše škole Dajana Ivičić i Hrvoje Birtić koji će krajem 2019., zajedno sa svima nagrađenima, putovati u Bruxelles.
Nikola Buković mladima je održao predavanje o osobnome i radnom europskom iskustvu, a mladi su se aktivno uključili u panele o predstavljenoj inicijativi Youth Guarantee (tzv. jamstvu za mlade) i važnosti donošenja kvalitetnih odluka za mlade na razini Europske unije. G. Bukvić je istaknuo kako je važno da se angažiraju kao aktivni građani Europske unije koji bi trebali sudjelovati na predstojećim europskim izborima.
 
Drugoga su dana mladi, podijeljeni u grupe, radili na kreiranju i predstavljanju šest kampanja za predstojeće europske izbore, nakon čega je uslijedila simulacija izbora i predstavljanje izbornih rezultata. Mladi su demonstrirali zapanjujuću vještinu kritičkoga promišljanja, ali i kreativnoga iznalaženja rješenja za ekološke, obrazovne i ine probleme suvremenoga društva.
 
Trećega su dana mladi (iz redova sudionika Youth Exchangea u organizaciji Europskoga Doma, Gimnazije „Matija Mesić“, Gimnazije Vukovar, Poljoprivredne i veterinarske škole iz Osijeka te naše škole), podijeljeni u pet afirmacijskih i negacijskih timova, sudjelovali u debati o budućnosti Europe. Sve se odvijalo na engleskome jeziku, a povjerenstvo, sastavljeno od petero mladih ljudi iz Hrvatske i drugih zemalja, odlučivao je koja je strana bolje argumentirala svaku od zadanih (dolje navedenih) tema:
1. Europe should move at five speeds
2. EU-Membership contributes to the wellbeing of me and my family
3. Immigrants contribute to the economic growth and prosperity of European countries
4. The EU has started to care about the environment at the right time
5. Young entrepreneurs of small countries are succeeding in the EU
 
U isto vrijeme u našoj se školi obilježavao Dan Europe i Dan eTwinninga. Tom su prigodom profesorice stranih jezika ugostile predstavnice Europskoga doma Božicu Sedlić i Maju Mišić koje su učenicima predstavile rad Europskoga doma i aktualne kampanje #thistimeIamvoting i #clickingwithvoters. Organiziran je i kviz znanja o Europskoj uniji i predstojećim izborima za Europski parlament, a najbolji su nagrađeni darovima.
Profesorice stranih jezika organizirale su eTwinning radionicu za učenike i, zajedno s učenicima, predstavile aktivne školske eTwinning projekte. Pozvale su zainteresirane učenike da se pridruže školskome eTwinning timu te da i sami predlože nove projektne ideje.
 
Neka vam/nam je svima sretan Dan Europe i Dan eTwinninga!
 
Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

 
Obavijesti
 
Brošura EBŠ

 
Duplikat svjedodžbe
 
Priručnik VH&PA

 
Korisni linkovi

 

 

 
Učenički servis
 
Brošura za roditelje

 
eTwinning

 

 
Euro skills week

 
Natjecanje Dabar


 
Školska shema

 
Europska oznaka kvalitete

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2020.

Ukupno: 4387
Ovaj mjesec: 4387
Ovaj tjedan: 1663
Danas: 67
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju