preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

Login

Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Brošura EBŠ

Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

Brošura za roditelje

 

eTwinning

eTwinning
Euro skills week

Natjecanje Dabar


Školska shema

Europska oznaka kvalitete

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 9. 2017.

Ovaj mjesec: 2336
Ovaj tjedan: 1355
Danas: 70
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Nagradno putovanje u Bruxelles – posjet europskim institucijama
Autor: Ivana Opačak, 1. 3. 2020.

Gotovo godinu dana nakon nacionalnoga videonatječaja #EDICHrvatska u okviru kampanje #ovajputglasam, dogodilo se – nagradno putovanje za pobjednike natječaja u posjet institucijama Europske unije u Bruxellesu (Belgija) u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Europe Direct Informacijskoga centra u Slavonskome Brodu. Osmero (od 10) autora najkreativnijih videoodgovora na pitanje Zašto bi mladi trebali izaći na izbore za Europski parlament u svibnju 2019., među kojima je i dvoje učenika naše škole – Dajana Ivičić (3.e) i Hrvoje Birtić (3.c) – te Leon Mihelčić, učenik brodske Tehničke škole, putovalo je, u pratnji profesorice Ivane Opačak,  u Bruxelles (26. – 28. veljače 2020.).


Dodana vrijednost ovoga putovanja jest činjenica da su naši mladi tijekom posjeta činili zajedničku grupu sa studentima/mladim poduzetnicima 2. godine poslovne ekonomije (pobjednicima natjecanja u prezentacijskim vještinama) koji su putovali u pratnji gđe Ankice Knezović, mr.sc., više predavačice na Katedri za poslovne strane jezike Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pratiteljica cjelovite grupe bila je gđa Judita Cuculić Župa, viša ekonomska savjetnica iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Objema pratiteljicama, kao i organizatorima putovanja, ovim putem upućujemo javnu zahvalu za stručnu i prijateljsku podršku tijekom posjeta.

Kako smo zavrijedili ovo putovanje...

Dajana Ivičić izradila je (u ožujku 2019.) videorad u suradnji s predstavnicima Europskoga doma u našem gradu. Hrvoje Birtić i Leon Ferić (danas 3.b) izradili su s učenicima naše škole, na terenskoj nastavi na obali Save (pod mentorstvom prof. Opačak, u ožujku 2019.), videorad koji predstavlja naš grad i poziva mlade da se uključe u izbore za Europski parlament. Pobjedničke radove učenika naše škole možete pogledati na priloženim poveznicama:

https://www.youtube.com/watch?v=45X_dodftKA&feature=share

https://www.youtube.com/watch?v=fReXwDmdPZo&fbclid=IwAR1PksNXdeXOtlVd8xOx5crnU97MmLYZ_oM3GhNfiUXc_Q0zBmyyrhdJS30

Kompilacija 10 pobjedničkih videoradova dostupna je na sljedećoj poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=hox7un8xOu8&fbclid=IwAR1nCwvLKfPEWGZr-wBy2G3AgiFiMlduuzN7NtIND3MnhPE0j3D0Zsn-uUo

 

Tijekom posjeta...

26. veljače 2020. bio je rezerviran za putovanje na relaciji Slavonski Brod-Zagreb-Bruxelles. Neki su prvi put letjeli... i uzbuđenje je bilo neizmjeno... 

Večernja je šetnja središtem Europske unije rasplamsala želju za sutrašnjim posjetom političkim institucijama.

Drugoga je dana upriličen posjet zgradi Europske komisije. Ondje je organiziran set interaktivnih predavanja tijekom kojih su posjetitelji mogli saznati zanimljive podatke o djelokrugu i radu institucije (i ostalih europskih institucija) te mogućnostima stažiranja i(li) zaposlenja u istoj (istima). Naši su učenici aktivno sudjelovali u događanju te su, sasvim očekivano (jer ovo nije prvi put da su dokazali da su obrazovani i aktivni građani Europske unije), pohvaljeni za izniman doprinos kvaliteti interakcije i predavanja.

Slijedi popis predavanja s imenima predavača, a u izradi su materijali koje će učenici sudionici predstaviti svojim vršnjacima tijekom svojih EPAS aktivnosti u razdoblju ožujak – svibanj 2020.:

The European Commission – The Political Executive of the EU (Stipe Masnić, DG Home);

Europe by Satellite; Shaping Europe's Digital Future (Mara Rusu, DG Comm);

Education & Traning in the EU (Ivana Vrhovski, Policy Officer – School Education Key Competences); EU Youth Strategy (Jasna Marić Krajačić, Policy Officer – Youth Policy & Programmes);

Croatia Joining the Eurozone (Ivan Kušen, Economist Analyst – Desk Officer Croatia);

Cohesion policy of the EU for the programme period 2021-2027 (Morena Marinković, DG Regio; Programme Assistant, EU Policies, Coatia).

Iznimno dug radni dan završio je večernjim posjetom središtu Bruxellesa, a posebno oduševljenje izazvao je središnji gradski trg Grand Place posebno osvijetljen šarenim bojama... i, naravno, čokolada!

Neizostavno, tražili smo... i pronašli popularnu fontanu/skulpturu Manneken Pis (ponekad i Petit Julien ili dječak koji mokri), jedan od simbola belgijskoga glavnog grada. Kako navodi Wikipedija, „kip je otuđen nekoliko puta, a sadašnji kip je kopija iz 1965.; original se čuva u briselskome Muzeju lokalne povijesti Maison du Roi“. Prema jednoj legendi, „u 14. st. grad je bio pod opsadom, a kako ga neprijatelji nisu mogli brzo osvojiti htjeli su eksplozivom raznijeti gradske zidine; dječak Juliaanske iz Bruxellesa vidio je što rade i, čim su napadači pobjegli da ih eksploziv ne ozlijedi, pomokrio se po gorućem fitilju te tako spasio grad“. Druga pak legenda kaže „da je jedan bogati trgovac izgubio svoga malog sina, pa je zamolio druge ljude da mu pomognu pronaći ga; potraga je ubrzo urodila plodom i pronašli su ga kako u obližnjem vrtu mokri; u znak zahvalnosti svima koji su mu pomogli pronaći dječaka, trgovac je izgradio dotičnu fontanu“. (Izvor: Wikipedija)

Trećega, posljednjeg dana posjeta u zgradi Europske komisije organizirana su sljedeća tri interaktivna predavanja tijekom kojih su sudionici spoznali važnost višejezičnosti, programa (Rijeka –) Europska prijestolnica kulture i dobrobiti stažiranja u institucijama EU-a (doista je impresivno čuti kako je netko doputovao čak iz New Yorka kako bi stažirao u Europskoj komisiji):

Multilingualism (Hana Jungova (DG SCIC, Head of Unit);
Training in the European Commission (Ana Alhoud Trainee – Blue Book; EACA 3 – Stekeholder Engagement & Programme Impact);

Capitals of culture (Sigbjam Sandberg, DG EAC, Policy Officer – EU Policies/Creative Europe Programme).

Uslijedio je posjet zgradi Justus Lipsius, od 1995. sjedištu Vijeća Europske unije i Glavnog tajništva Vijeća. Mladi su posjetitelji, tijekom interaktivnoga predavanja o djelokrugu i radu Vijeća, imali priliku simulirati sastanak članova Vijeća (nacionalnih ministara iz svih država članica EU-a, ovisno o području politike o kojem se tijekom sastanka raspravlja) te naučiti razliku između Vijeća Europske unije i Europskoga vijeća (koje čine čelnici država ili vlada zemalja EU-a).

Posebna je radost i čast bila posjetiti novu zgradu Europa u kojoj se, od početka 2017., održavaju sastanci Vijeća EU-a i Europskoga vijeća. Prema riječima voditeljice posjeta, „futuristička, šarena zgrada simbolizira radost i podsjeća na fenjer ili jaje u staklenoj kocki“, a, prema riječima arhitekta Philippea Samyna, „izgrađena je s idejom da se napravi prostor izdvojen od buke i gužve za lidere EU-a“.

U večernjim je satima organiziran povratak u Zagreb te, nakon noćenja u Hotelu Dubrovnik i jutarnjeg obilaska Markova trga (političkoga središta RH) i Europskoga trga, povratak u Slavonski Brod.

Jedan sasvim slučajan susret na aerodromu u Bruxellesu i čestitka naše ministrice začinili su ovo posebno putovanje... Pravi poticaj za nove projektne izazove... i pobjede!!!

Autorica teksta i fotografija: Ivana Opačak, prof. savjetnik

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju