preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

Zaštita okoliša u 4. e

Autor: Marija Deanković, 23. 2. 2021.

Koliko razmišljamo o zaštiti okoliša u svakodnevnim situacijama? Mislimo li na okoliš kada idemo u kupovinu, razvrstavamo li (pravilno!) otpad, koristimo li obnovljive izvore energije, vozimo li se na plin, biodizel ili možda vozimo bicikl i idemo pješke? O svim ovim pitanjima učenici 4. e razreda razgovarali su s profesoricom Anom Radočaj na nastavi njemačkog jezika obrađujući temu zaštite okoliša.

Jeste li znali da je Njemačka svjetski lider u korištenju obnovljivih izvora energije te da na njezinom primjeru mogu učiti mnoge zemlje svijeta? Osobito se to odnosi na solarnu energiju i energiju vjetra. Tako su, primjerice, prošle godine obnovljivi izvori činili 46 posto u potrošnji ukupne električne energije u Njemačkoj, što je gotovo za četiri posto više u odnosu na 2019. godinu (podaci istraživačkog centra za Sunčevu energiju i vodik u Baden-Württembergu (ZSW) i BDEW-a – njemačkog Saveznog udruženja energetskog i vodnog gospodarstva). Osim toga, prošle godine prvi put je više električne energije proizvedeno putem vjetra nego ugljena, a povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije Njemačka može zahvaliti radu „offshore-vjetroelektrana“ na moru.

Na kraju, jedan od razloga zašto je Njemačka na ovom području toliko ispred ostalih je taj što gotovo svi Nijemci podržavaju čistu energiju i odgajaju nove generacije u ovom smjeru! Prema istraživanju iz 2017. godine, nevjerojatnih 95 posto anketiranih građana širenje obnovljivih izvora energije smatra važnim.

Kao završnu aktivnost, učenici 4. e razreda izradili su plakate u digitalnom alatu Canva na temu što svatko od nas može učiniti za okoliš – Was kann jeder von uns für die Umwelt tun? Njihove radove možete pogledati OVDJE.

 

(Podaci preuzeti s portala energetika-net.com; www.dw.com; www.ekovjesnik.hr).

Ana Radočaj, prof.
Šk. god. 2020./21.

Protokol organizacije rada u Ekonomsko-birotehničkoj školi

Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 (MZO)

Molimo posjetitelje škole da sve što mogu obave putem telefona ili e-maila (informacije, potvrde i sl.). U slučaju potrebe dolaska u školu, moraju se prethodno najaviti.

Telefon: 035/443-175

e-mail: skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr

Popis udžbenika

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

Molimo da obratite pozornost na odabir udžbenika iz stranog jezika (1. i 2. strani jezik) i vjeronauka/etike.

Obavijesti

Satnica:

 

Brošura EBŠ

Duplikat svjedodžbe
Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju