preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

Naš prvi Euro tjedan vještina stečenih u SOO

Autor: Marija Deanković, 17. 12. 2018.

Naša je škola od ove godine službeni europski partner prepoznatljiv na međunarodnoj interaktivnoj karti događanja u Europskom tjednu vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Cilj ovoga Tjedna koji se, na inicijativu Europske komisije, organizira treću godinu zaredom je podizanje svijesti o važnosti strukovnoga obrazovanja (za budućnost) u lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj zajednici. U našoj školi Europski tjedan vještina stečenih  u SOO obilježavao se od 10. do 14. prosinca 2018. godine.

Drugi Europski tjedan vještina koji je održan od 20. do 24. studenog 2017. postigao je veliki uspjeh obuhvativši više od milijun europskih građana. U 45 europskih zemalja održano je 1585 događanja i aktivnosti kojima je bio cilj promocija strukovnoga obrazovanja i osposobljavanja te isticanje prednosti strukovnih zanimanja. Od ovogodišnjega se Tjedna očekuje još impresivniji učinak.

Od svake se partnerske organizacije u ovom (trećem) Tjednu očekivalo da organizira događanje i(li) aktivnost(i) na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i(li) lokalnoj razini između 1. rujna i 31. prosinca 2018. kako bi se predstavili rezultati strukovnoga obrazovanja i osposobljavanja što široj javnosti. Ove smo godine odlučili objediniti i diseminirati europska iskustva nastavnika i učenika škole u razdoblju od srpnja do studenog 2018. godine. Nesumnjivo je kako su ista znatno doprinijela internacionalizaciji škole i modernizaciji odgojno-obrazovnoga procesa.

Profesorica Opačak, koordinatorica događanja u našoj školi, s učenicima je uredila tematski pano na kojemu su predstavljene mobilnosti učenice i nastavnice, dva eTwinning projekta i aktivnosti novoosnovanoga školskog debatnog kluba (ŠDK). ETwinning projekt Eco Act gLocally koji je pokrenut nakon eTwinning kontaktnoga seminara u Latviji profesorice Opačak, međunarodni seminar koji potiče kritičko mišljenje, argumentaciju i debatu u nastavnom procesu i eTwinning projektima te aktivnosti ŠDK već su predstavljeni na mrežnoj stranici naše škole.

Dajana Ivičić, učenica 2.e razreda i članica ŠDK, sudjelovala je na susretima mladih u Bugarskoj i Poljskoj (zajedno s predstavnicima Europskoga doma Slavonski Brod). Svoja je iskustva podijelila s europskim partnerima u TwinSpaceu eTwinning projekta Every Vote Counts kojemu je cilj potaknuti mlade da izađu na glasanje za zastupnike u Europskom parlamentu u svibnju sljedeće godine. Nažalost, zbog bolesti učenice predavačice, morali smo odgoditi predavanje na kojemu će se i učenike naše škole pozvati na istu europsku građansku dužnost.

Školska knjižničarka Marija Deanković pripremila je pano na kojemu su predstavljeni Erasmus+ projekti mobilnosti u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja naše škole u posljednje četiri godine: projekt How2Biz? u sklopu kojega su se 2015. godine nastavnici ekonomske grupe predmeta i poslovnog engleskog jezika stručno usavršavali u Irskoj; projekt WayUp2Europe u sklopu kojega je 30 učenika u zanimanju hotelijersko-turistički tehničar pohađalo dvotjednu stručnu praksu u Sloveniji 2015. godine; projekt Skills4Tomorrow u sklopu kojega je 16 učenika u zanimanjima upravni referent i poslovni tajnik pohađalo dvotjednu stručnu praksu u Irskoj 2016. godine; projekt Nauči. Primijeni. Koristi! u sklopu kojega je 15 učenika u zanimanjima ekonomist, upravni referent, poslovni tajnik i hotelijersko-turistički tehničar pohađalo dvotjednu stručnu praksu 2018 godine.

Uz panoe, izloženi su i materijali nastali u sklopu projekta Youthpower – The Power of Tomorrow. Riječ je o kalendaru za 2016. godinu u kojemu su učenici u zanimanju hotelijersko-turistički tehničar predstavili turističku ponudu Brodsko-posavske županije, te o priručniku za izvannastavni kurikulum Vježbenički hotel i putnička agencija. Uz to, izložene su i razne brošure i materijali nastali kao dio projektnih aktivnosti škole.

Profesorica Mirta Kos Kolobarić ukratko je predstavila Erasmus+ projekt Uči(ti) za budućnost, čija je koordinatorica. U sklopu projekta ostvareno je 10 mobilnosti nastavnika Ekonomsko-birotehničke škole u Londonu u srpnju 2018. Nastavnici su se stručno usavršavali u 2 područja: poduzetništvu kao međupredmetnom sadržaju i pružanju kvalitetnog mentoriranja nastavnika pripravnika. U sklopu ovoga Tjedna, izložene su brošure i Vodič za nastavnike pripravnike i njihove mentore, koje su izradili nastavnici sudionici mobilnosti.

Osim toga, prof. Kos Kolobarić izložila je i sažetak eTwinning projekta kojega provodi s učenicima 2.e razreda (smjer hotelijersko-turistički tehničar). Projekt je vezan za turističku struku, a temelji se na održivom turizmu i ekopoduzetništvu. Prikazani su i prvi rezultati projekta – digitalni posteri i video materijali učenika postavljeni na Thinglinku.

Predstavljen je još jedan eTwinning projekt – Cultivating Entrepreneurial Mindset in Our Students. Projektom koordinira prof. Igor Bjelobabić, a temelji se na aktivnostima u kojima se kroz primjenu raznih metoda pomaže razvoju poduzetničkih vještina i načina razmišljanja kod učenika. Ovaj eTwinning projekt rezultat je već spomenutoga Erasmus+ KA1 projekta Uči(ti) za budućnost Ekonomsko-birotehničke škole i temelji se na znanju i vještinama koje su nastavnici stekli tijekom mobilnosti.
Virtualna šetnja školom

Šk. god. 2022./23.
Duplikat svjedodžbe

Popis udžbenika

Šk. god. 2022./2023.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

VAŽNO. Obratite pažnju na odabir udžbenika iz stranih jezika (1. strani jezik - nastavljači  i 2. strani jezik - početnici) te izbornih predmeta  vjeronauka ili etike.

Obavijesti

Satnica:

Brošura EBŠ

Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju